Gyermekjogi Követ Program

A gyerekek jogai nem érvényesülhetnek a gyerekek bevonása nélkül. A gyerekek jóllétért, kiegyensúlyozott fejlődéséért tett törekvéseink csak akkor érhetnek célt, ha figyelembe vesszük az ő nézőpontjukat is.  

Az ENSZ Gyermekjogi egyezménye kimondja, hogy minden gyereknek joga van ahhoz, hogy az őt érintő ügyekben elmondhassa a véleményét – amit a felnőtteknek figyelembe kell venniük. De hiába írja ezt elő jogszabály, ha a gondolat, hogy egy gyerek mondhat nemet, vagy beleszólhat abba, hogy mi a jó neki, még mindig gyakran kelt felháborodást a felnőttek körében.

Azért indítottuk el Gyermekjogi Követ Programunkat, és fordítunk kiemelt figyelmet a gyerekek részvételére, mert hisszük, hogy fontos változást elérni ezen a területen. S mert hisszük, hogy a gyerekekről gondolkodni csak velük együtt érdemes.

Gyermekjogi Követ Programunk célja, hogy elősegítse a gyerekek részvételét Magyarországon, és biztosítsa a gyerekek hangját az alapítvány céljaiban és tevékenységében.  

  • Módszertani és szakmai anyagokat készítünk, hogy elősegítsük a gyerekek véleményének figyelembevételét az iskolai, szervezeti, alkotói, kutatói és döntéshozói folyamatokban, akár a velük való konzultációkon, együttműködésen vagy saját kezdeményezéseiken keresztül.
  • Szemléletformáló tevékenységünk célja, hogy segítsük megérteni a fontos különbséget a gyerekek részvétele és kihasználása között, valamint hogy építsük a gyerekek és felnőttek közötti bizalmat és odafigyelést – családokban, iskolákban, hivatali eljárásokban egyaránt.
  • Saját munkánk is gyerekek részvételével történik. Az alapítvány programjaiban a kezdetektől fogva részt vesznek gyerekek.

A gyermekjogi követek a gyermekjogok fiatal hangjai. Jelenleg 14–18 éves fiatalokből álló 11 fős csapattal dolgozunk együtt heti rendszerességgel, akik 2017 nyarán csatlakoztak hozzánk. A gyermekjogi követek

  • rendszeres képzéseken vesznek részt;
  • hozzájárulnak az alapítvány gyermekjogi munkájához, és részt vesznek az alapítvány programjaiban;
  • kortársaknak szóló kreatív tartalmakat készítenek;
  • kampányokban, szakmai fórumokon és a médiában képviselik a gyermeki jogokat;
  • segítik a gyerekek hangjának bemutatását a gyermekjogok érvényesüléséről szóló hazai és nemzetközi jelentésekben.