Nyári munka 1×1 – ki, mikor, hogyan, mit?

Ezekre kell odafigyelned, ha diákként dolgozni szeretnél, illetve ezeket érdemes átbeszélnetek szülőként a gyerek nyári munkavállalása előtt.
diákmunka 1x1

Hintalovon

2018.06.18.

Diákmunka, nyári munka 1×1: minden, amit a gyerekek időszakos munkavállalásáról tudni érdemes.

Ki dolgozhat?

Az vállalhat munkát, aki már betöltötte a 16. életévét. Ez alól kivétel, hogy aki nappali tagozaton tanul, és már elmúlt 15 éves, az iskolai szünet ideje alatt szintén dolgozhat. Ennél fiatalabb életkorban csak a gyerek sportolók, színészek, valamint más művészeti vagy kulturális tevékenységet folytató gyerek végezhet munkát.

Hogyan vállalhat munkát egy gyerek?

A 18 éven aluliak csak úgy vállalhatnak munkát, ha arról tudnak a szüleik (törvényes képviselőjük), és ők is hozzájárulnak. Ez azt jelenti, hogy a gyerek aláírása nem elég ahhoz, hogy jogszerűen létrejöjjön a munkaviszony – kell a szülő aláírása is.

Milyen munkát végezhet egy gyerek?

Nem lehet olyan munkát végeztetni egy gyerekkel, ami testi alkatára és fejlettségére tekintettel hátrányos következményeket okozhat. Napi nyolc órát dolgozhatnak a fiatalok, de nem oszthatóak be éjszakai munkára, és nem túlórázhatnak.

Milyen szerződést lehet kötni egy gyerekkel?

Egy diák állhat munkaviszonyban, vagy köthetnek vele megbízási szerződést, és lehet háztartási alkalmazott is (klasszikusan ilyen a gyerekvigyázás, vagy ha nyelvtanítást, korrepetálást, esetleg fűnyírást vállal egy diák). A 25 év alatti diákok általában iskolaszövetkezet tagjaként dolgoznak. Ennek feltételeiről érdemes részletesen is tájékozódni ezeknek a szövetkezeteknek a honlapján. Fontos azonban tudni, hogy ha a gyereknek van munkaviszonyból származó jövedelme, akkor adót is kell fizetnie (és következő év májusáig be kell nyújtania egy jövedelemadó-bevallást).

Mire kell odafigyelni ha egy diák dolgozni akar?

Az egyik legnagyobb kockázat a diákmunkában és a gyerekek nyári munkavégzésében a feketemunka. A fiatalok számára ugyanis általában a pénz megszerzése a fontos, és nem foglalkoznak olyan „apróságokkal”, mint hogy legyen szerződésük, be legyenek jelentve, vagy hogy legyen biztosításuk. Ez azonban gyakran azt jelenti, hogy a munkaadó nem fizeti ki végül a gyereket (vagy kevesebbet ad), ahogy az is előfordulhat, hogy munkahelyi baleset miatt kerül hátrányos helyzetbe. Szülőként és felelős felnőttként ezért nagyon fontos, hogy ne engedjük a gyerek illegális munkavállalását.

Ha a gyerekmunkát tiltja a törvény, akkor ez miért nem számít annak?

Sok olyan tevékenység van, amit a gyerekek munkavégzésnek értékelnek, a törvény szerint mégsem számít annak. A családi élet részeként, a háztartás körül végzett munkák például ilyennek számítanak. Levinni a szemetet, bevetni az ágyat, kitakarítani a szobát vagy enni adni az állatoknak nem minősül gyerekmunkának. Definíció szerint azt tekintjük gyerekmunkának, ami megfosztja attól a gyereket, hogy valódi gyerekkora legyen. Ennek következtében pedig nemcsak a gyerekkora „tűnik el”, hanem sok esetben a fizikai és lelki egészsége is károsodik. Jó eséllyel a farmert, ami rajtad van, a mobilt, amin most ezt a cikket olvasod, a csokoládét, amit hozzá majszolsz, mind-mind gyerekmunkások állították elő a világ különböző pontjain, hiszen nagyon sok, világszerte mintegy 250 millió gyerekmunkás van. Ha viszont egy gyerek legális körülmények között, a játékhoz, pihenéshez és szabadidőhöz vagy az oktatáshoz való jogát nem sértve, szerződéssel, tehát a törvények védeleme alatt dolgozik, akkor fontos tapasztalatokat szerezhet. Magyarországon egyébként a gyerekmunkára vonatkozó statisztikák szerint nagyon kevesen buknak le azért, mert gyerekmunkásokat foglalkoztatnak, bár a gyerekmunka legrosszabb formái közül jó néhány (gyermekprostitúció, gyerek használata a kábítószer-kereskedelemben) jelen van – csak nagyon kevés ügyben indul eljárás. 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Válás gyerekszemmel - Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Válás gyerekszemmel – Mire figyeljenek a felnőttek egy váláskor?

Ha kíváncsi vagy, hogy mire érdemes felelős felnőttként figyelned egy váláskor, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló kiadványunkat!

mi értelme az online kérdőíveknek

Van értelme kitöltenem? Kérdőíves konzultációkról gyerekeknek

Mire jó egy online kérdőív? Tényleg számít, mit gondolnak a gyerekek? Honnan tudhatjuk, hogy nem élnek vissza vele?

Rendezvényt szervezel gyerekekkel?

Ha gyerekek is lesznek az eseményen, amit szervezel, akkor ez az anyag neked szól. Mutasd meg, hogy ez egy olyan rendezvény, ahol egy gyerek nem eszköz és nem díszlet!

Cikkajánló

×
×

Cart