Gyerekek a szextingről – jelentés a Lanzarote Bizottságnak

A Gyermekjogi Követek tavasztól kezdve részt vettek a Lanzarote egyezményhez tartozó 2018-as jelentéstételben. A követek a bizottság által megfogalmazott kérdések mentén összefoglalták, mit gondolnak a szexting és az iskola szerepéről. Ismerjétek meg, hogyan dolgoztak a gyerekek a jelentés elkészítésén.
A Gyermekjogi Követek tavasztól kezdve részt vettek a Lanzarote egyezményhez tartozó 2018-as jelentéstételben

Hintalovon

2018.11.27.

A Gyermekjogi Követek tavasztól kezdve részt vettek a Lanzarote egyezményhez tartozó 2018-as jelentéstételben. A Lanzarote egyezmény az Európa Tanács egyezménye a gyermekek védelméről a szexuális kizsákmányolás és a szexuális bántalmazás ellen. Az Európa Tanács Lanzarote Bizottsága tematikus vizsgálatokat indít az egyezmény végrehajtásáról, amiben lehetőség van az állam mellett a civilek és a gyerekek véleményének elküldésére is.  A követek a bizottság által megfogalmazott kérdések mentén összefoglalták, mit gondolnak a szexting és az iskola szerepéről. Erről és a munkafolyamatról mesél Csabai Sára, volt Gyermekjogi Követ.

Tavasszal a Lanzarote Bizottság nyílt felhívására mi, Gyermekjogi Követek készítettünk egy videót arról, hogy mennyi információt kapunk az online biztonságunkkal kapcsolatban, különös tekintettel a szexuális tartalmak megosztásáról. 

Miért készítettük el ezt a videót?​

Amikor eldöntöttük, hogy részt szeretnénk venni a Lanzarote Egyezményhez tartozó jelentéstételben, már háromnegyed éve dolgoztunk együtt azon, hogy minél több gyerek ismerehesse meg a joigait. Mindannyiunkban közös az igazságérzetünk, és pont ezért tartjuk fontosnak, hogy küzdjük a gyerekek jogaiért, és azért, hogy a felnőttekhez is eljuthasson a  véleményünk.  

Hogyan dolgoztunk?

Mielőtt konkrétan elkezdtünk volna dolgozni a jelentésen, egy márciusi szombaton az online biztonság témáját boncolgattuk több órán keresztül. Megbeszéltük, hogy kinek mi a véleménye róla, és elővettünk olyan történeteket, ahol valakit az interneten keresztül bántalmaztak. Ez az alkalom nagy kihívás volt számunkra, mert ugyebár mindenki használja az internetet, és mindenkinek megvan a maga véleménye róla. Sokat beszélgettünk a sulis tapasztalatainkról, megismertük a jogi lehetőségeinket visszaélés esetén, és ez segített kialakítani a véleményünket arról, hogy mire lenne szükségünk a biztonságos nethasználathoz. 

Április 28-án több mint öt órát töltöttünk azzal, hogy kitaláljuk a koncepciót, ami alapján dolgozni fogunk, és megegyezzünk a fő mondanivalónkban. Alapvetően az Európa Tanács által megadott kérdések mentén dolgoztunk, a programunk mentorai segítsége mellett.

A témák feldolgozása

A témákat felosztottuk magunk között és kidolgoztuk. Először mindenki megpróbált egy kicsit a sajátján dolgozni, aztán összefoglaltuk, kihúztuk a lényeget, utána pedig elkezdtük megbeszélni egymással. Az eleje döcögősen indult, mivel ugye mindenki elmondta a véleményét a maga témájáról és utána jött annak a megbeszélése. Miután átvettük a témákat, következett a nehezebb része. Hogy tudnánk minden lényeges információt tömören és érthetően visszaadni? Nagyon sok ötlet felmerült. Valaki egy hosszú esszét akart írni, valaki egy prezentációt akart készíteni, valaki egy rajzos megvalósításban gondolkodott. Annyira sok jó ötlet hangzott el, hogy nem tudtunk dönteni, ezért azt találtuk ki, hogy csinálunk egy pár tömör, lényegre törő mondatot, amelyek összegzik a legfontosabb megállapításainkat. Talán a mondatok megalkotásával töltöttük a legtöbb időt. Nehéz volt úgy megfogalmazni őket, hogy érhetőek legyenek, de mégse túl egyszerűek. A végére azért sikerült összehoznunk. Amikor készen lettünk, visszatértünk az ötleteléshez, hogy mindezt milyen formában tálaljuk. 

Csapatunk egyik tagjának jutott eszébe a videó ötlet, ami a végén a legjobbnak bizonyult. Egy olyan videó volt a terv, ahol egy egyszerű háttér előtt ott vannak a mondataink, hiszen így érdekesen, de lényegretörően oszthatjuk meg a tapasztalatinkat. Most, hogy megvolt az ötlet, dolgoztunk még egy sort a mondatainkon, hogy tökéletesítsük őket. A mentorok segítségével lefordítottuk a szöveget, és a videót Kovács Koppány rakta össze, akié az ötlet is volt. 

Nagyon örültünk, hogy részt vehettünk valami ekkora dologban, többen is úgy éreztük, hogy ez volt az egyik legizgalmasabb projektünk a tavalyi évben. 
 

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

Amit felelős felnőttként a groomingról tudni érdemes

Ha kíváncsi vagy mit is jelent a grooming, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le az erről szóló kiadványunkat!

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Mitől jó a digitális oktatás: tippek gyerekektől tanároknak

Tudd meg, hogy a gyerekek szerint mi teheti jobbá a digitális oktatást, válassz alábbi adományösszegek közül és töltsd le tanároknak szóló tippjeinket!

Cikkajánló

×
×

Cart