Az ENSZ a magyar gyerekek véleményére kíváncsi

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Ki tudhatná ezt jobban, mint maguk a gyerekek. Az ő véleményükre kíváncsi az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága. Az online kérdőívet 2019. március végéig tölthetik ki a fiatalok, és csatlakozhatnak a kampányhoz is.
Az ENSZ a gyerek véleményére kíváncsi

Hintalovon

2018.11.19.

Milyen ma gyereknek lenni Magyarországon? Egy online felmérés segítségével minden gyerek, aki szeretné, most elmondhatja a véleményét. Itt az alkalom, hogy a döntéshozók meghallják, mit gondolnak a gyerekek az iskoláról, az egészségügyről, az erőszakról, a jövőjükről. A gyermekjogok világnapján 13 gyerekszervezet összefogásában indul az országos felmérés, amely a gyerekek helyzetét úgy vizsgálja, hogy ehhez nem a döntéshozók, civilek vagy más szakemberek, hanem a gyerekek véleményére kíváncsi. A kampány az ENSZ jelenlegi vizsgálatát segíti a gyerekjogok végrehajtásáról.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága ötévente ellenőrzi, mit tett a magyar állam a gyermekjogok végrehajtásáért. 2019-ben a kormánnyal és a civilekkel is egyeztetnek, de ugyanilyen  fontosnak tartják a gyerekek véleményét. A gyerekeknél jobban senki sem tudja, milyen ma felnőni Magyarországon, ezért csak az ő véleményük figyelembevételével lehet teljes képet kapni az eredményekről és kihívásokról. 

Hogyan tudnak részt venni a gyerekek a felmérésben?

A gyerekek többféleképpen vehetnek részt a jelentéstételben, például úgy, hogy saját jelentést készítenek. A gyermekjogok világnapján induló kampány célja, hogy egy online felületen minél több gyerek elmondja a véleményét az iskolai, otthoni, helyi és online tapasztalatairól.

„Fontos a véleményed! Következményei vannak jogaid megsértésének!” – hirdetik a gyerekekből és szakemberekből álló szervezők a „Te hogy látod?” nevű Facebook-kampányoldalon. A kérdőív kitöltése egy lehetőség a gyerekek számára, hogy kiálljanak magukért, és tegyenek azért, hogy megváltozzon az, amit problémának látnak.
 
Az online kérdőívet 2019. március végéig tölthetik ki a fiatalok, és csatlakozhatnak a kampányhoz is. Ezt követően a válaszokat írásban összesítik, és 2019. augusztusában elküldik a Bizottságnak, októberben pedig a gyerekek személyesen is képviselhetik véleményünket a szakértői csoport előtt Genfben. Az ENSZ célja, hogy segítse a döntéshozókat abban, hogy komolyan vegyék a gyerekek véleményét: megvitatják a kormánnyal a felvetett kérdéseket, és észrevételeikben, javaslataikban felhívhatják a döntéshozók figyelmét a gyerekek számára fontos témákra. 

A hazai kampányt a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány fogja össze. A felmérés előkészítésében részt vett az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a Magyar LMBT Szövetség, a Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya – Korczak Munkabizottsága, a Pressley Ridge Magyarország Alapítvány, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Társaság a Szabadságjogokért. A kampányt a Gyermekjogi Civil Koalíció további szervezetei és szakemberei is támogatják: a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, a GYERE Gyerekesély Közhasznú Egyesület, az Igazgyöngy Alapítvány, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, Rosa Parks Alapítvány, Szülőnek lenni program, Biró Dalma és dr. Lux Ágnes.
 
Az ENSZ hivatalos tájékoztatója: link

További tartalmak a témában

Szeretnél az elsők között értesülni az újdonságokról?

Legyél Te is rendszeres adományozónk!

Már egyszeri támogatással is nagyon sokat segíthetsz, a havi 5000 forint rendszeres támogatás pedig nagyságrendileg teszi jobbá, kiszámíthatóbbá az Alapítvány mindennapi életét!
Havi
Clear

Legfrissebb híreink

Letölthető anyagaink

5+1 indok amiért jó a szülőknek ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe

5+1 indok, amiért jó a szülőknek, ha bevonják a gyerekeket a döntésekbe – Plakát

Ha kíváncsi vagy, hogy miért jó a szülőknek, ha megkérdezik és figyelembe veszik gyerekeik véleményét is az őket érintő kérdésekben, akkor válassz az alábbi  adományösszegek közül és töltsd le erről szóló plakátunkat!

Hogyan beszélj a gyerekeknek a gyerekjogokról?

Mik azok a gyerekjogok és hogyan beszélgess róluk gyerekeddel? Az alábbi pontok ebben nyújtanak segítséget.

Online konzultáció gyerekekkel

Milyen szempontokt érdemes figyelembevenni, ha egy gyerekekkel, virtuálisan, online tartunk megbeszélést? Ajánlás szakembereknek.

Cikkajánló

×
×

Cart